Hva er det som går over?

INXS- The Stairs er favorittsangen til forfatteren Katharina Johansson. Du kan også lese den engelsk versjonen av dette intervjuet her.


Kan du introdusere deg selv?

– Katharina Johansson heter jag, 56 år. Jag jobbade 33 år på en morgontidning, en av rollerna där var som redaktör för en ungdomsredaktion. Idag jobbar jag inom tågbranschen och driver vårt lilla företag som producerar böcker.

Du har blant annet skrevet boka, «Det går over» hva handler boka om?

– 2004 skrev jag en bok om puberteten och då var det en kvinna i min närhet som sa: ”Kan du inte skriva en bok om tanter också!?” Just då var jag inte där själv, jag vara bara drygt 40, men idén fanns med mig hela tiden. Tio år senare var det dags och då knöt jag till mig Malin Clausson, journalist och Lisa Thanner, fotograf. Vi enades ganska snabbt om att ämnet skulle bli klimakteriet för vi upptäckte att det var fult att prata om det och att det fanns väldigt lite information. Boken skulle representera helt vanliga kvinnor, med olika kulturella bakgrunder, inga kändisar som talar ut om sina problem. Så att vem som helst skulle kunna känna igen sig och även få tips och råd vid eventuella besvär och funderingar.

Hvordan kom du & dere på ideen om å skrive en bok om overgangsalder?

– Som sagt, vi upptäckte att det var ett ämne som det knappt pratades om, desto mindre fanns det att läsa. Och vi ville avdramatisera ämnet, det är ju helt naturligt! Vi var också alla tre, jag, Malin och Lisa på väg mot denna fas i livet och vi var själva jätteintresserade av vad som kunde ske.

Overgangsalder. Hva er det som går over?

– Ha ha, det var först ett sorts mantra över projektet, ett arbetsnamn. Men vi tyckte att det passade så bra. Men de eventuella ”problem” som övergångsåldern kan medföra, såsom svettningar, humörsvängningar och så vidare, de går ju till slut över. Boken skulle ju även inge ”hopp” och inte vara så gravallvarlig.

Du har intervjuet en god del mennesker, menn som kvinner om dette temaet. Hvordan fant dere frem til de dere intervjuet?

– Det var kvinnor (och män) bland våra bekantas bekanta. Och de var alla så otroligt modiga. Vi märkte på våra första träffar vilket otroligt behov de flesta hade för att prata om det. Alla bjöd verkligen på sig själva, vi var så imponerade, och tacksamma, över deras mod och hur mycket de bidrog med. Boken är verkligen deras!

Dere har intervjuet menn i veldig ulike alder. Interessant. Hva visste disse mennene om klimateriet?

– De flesta män påverkas ju på nåt sätt av kvinnor i sin närhet, en kollega, partner eller mamma. Men kunskapen om vad som händer i kroppen och varför är det få som vet. Och väldigt få vet ju heller inte om att de själva har ett eget klimakterium, andropaus, som inträffar i 60 årsåldern. Jätteintressant.

Var det noe forskjell på mennenes alder og deres kunnskapsnivå om klimateriet?

– Nja, det tycker jag nog inte, mer de som levt i en familj där de varit öppna mot varandra.

Dere har også intervjuet kvinner i yngre alder. Interessant. Hva sier deres innsikt om temaet, hvor mye vet de om overgangsalder, eller myter knyttet til det?

– Många kloka tankar där, men även där vet många mest om att en tant i klimakteriet svettas och är arg, men den bilden har de fått via film och tv. Flera av dem efterlyser mer info i skolan.

Hva er det som går igjen hos kvinner i overgangsalder ? Er det en felles tråd der, og hva er det i så fall?

– Mognad! De flesta som vi pratade med som var i eller gått igenom övergångsåldern kom ut mer jordade och tryggare på andra sidan. Att de vågade säga ifrån och att de fick en bättre självkänsla. Detta trots sina eventuella besvär. Jag kan själv känna så, mår mycket bättre nu efter klimakteriet än strax innan.

Hva er det dere fant ut om overgangsalderen gjennom disse intervjuene?

– Ja lite som svaret ovan att trots övergångsåldern kan vara en tuff period i livet, kommer man ofta ut stärkt av den. Men vi fann även att det är svårt att få hjälp, informationen i sjukvården är näst intill obefintlig.

Hvorfor tror du det er så lite søkelys på overgangsalder?

– Det är ingen ”vacker” period i livet. I vårt samhälle är det fult att åldras, det finns inte plats för gäddhäng och svettbyar. Vi går från att vara en kvinna som är fertil och sexig till en svettig och gnällig tant. Eller? Det kände inte vi, tvärt om, vilken styrka det fanns i dessa kvinnor, i oss själva. I många andra kulturer är åldrandet något vackert, det ville vi ta fasta på. Vi är vackra!

Har dere noen tips om hvordan kvinner kan håndtere & akseptere det som skjer med dem i overgangsalderen?

– Lyssna på din kropp, försök se över din livsstil. Många vittnar om att besvären minskar drastiskt vid motion, mindre alkohol, ingen rökning osv. Börja där, men var inte rädd för att söka hjälp hos gynekolog osv. Vi tar inte ställning vare sig för eller mot hormonbehandling, östrogen. Och fråga din mamma om hon finns kvar i livet. Så som hon hade det, kommer du med stor sannolikhet att få det. Är du osäker på om du är där, be om att få ta ett FHS-prov hos gynekologen/läkaren för att mäta dina äggreserver.

Hvor kan man oppsøke samlinger/hjelp for å få samhold rundt dette temaet, for kvinner som har kommet dit i sin livsreise?

– Prata med dina vänner/kollegor/familj. Många har ett uppdämt behov av att snacka om det. Vill du läsa vår bok finns den som gratis pdf på http://www.tredroppar.com. Prata med sjukvården om du inte mår bra, det finns hjälp att få.

PS Namnet till vårt företag, Tre droppar, fick vi när vi jobbade med klimakterieboken: blod, svett och tårar!


Forresten ukas vibrasjon er nå oppdatert.

Du kan også besøke mitt nettsted for bestilling av mine tjenester. Hvis du har spørsmål om mine tjenester, ikke nøl med å ta kontakt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.